A T H E N A E U A L I T Y – Van Scheldthema tot aan Athenaeum De Magische jaren 60 – 70-tig vorige Eeuw

Hoor ik zo juist, dat er meer werk is voor Vijftig-Prutsers, en dat vrijwilligers bij de ophaalbruggen niemand meer hoeven op te halen. En dat Hufters die roepen : “Vàl Dood joh!” uit het graf zijn herrezen! En Jezus ligt bij Scheltema Verhoevend bij de Kassa!

En steeds meer Co Sacken vinden een baan in de Boeken-branche.. “Kan ik U ook boeken”schreef ik op een Blanco-vel.. En die leek weer erg op een andere tekenaar.. S E AR L E , maar ik hoor dan Pearl-reclame, waar ik wel oog voor heb..Dit was een uitgelezen moment , om eens Scheltema –Holkema te beschrijven.

Terwijl Café Scheltema op de Nieuwe Zijds Voorburgwal t. o het Oude Stéél-een-graaf-gebouw, niet te beschrijven viel , eind jaren 60-70-tig..Anton Veldkamp Hofland en de Tegels Lichten, die uit Arbeiders-protest door de straten vlogen. Een arbeider die een Hard aanval zonder stenen op de maag kreeg, en de ‘Vlam in de steen in plaats van in de pijp!’ En als ik iedere dag door een Volksbuurt loop, vlak bij mij, ben ik volgens –traditie “De Pijp uit!” Waar Proost-en-Troostie-tué’s geheel-pijpend anders over denken!

En dan te bedenken dat de Fabeltjes-krant zijn Tafelzilver moet verkopen en van achthonder naar viierhonderdduizend is terug gegaan! Had Internèt-niet maar nooit bestaan!

Als je een stukje door loopt op de Nieuwe zijds Voorburgwal, kom je automatisch bij het Spui, waar het in die jaren Magieërend de Spui-gaten uit liepen. Ik zie nog wel eens mensen uit de tijd bij Café Verwelking eh Wel links zitten.. Een en al Antonionend dood door walcohol en verderderfd!

Op dat zelfde Spui 25 was gister-avond De Documentaire Tuin der verlusten en Athenaeum te zien. In de jaren ’69 tot 71 woonde ik op de Singel 3 5 0-tig, en heb zo’n beetje alles van Maagden huis – tot aan de gekkigheid en de eerste Europesche voetbal overwinning van A J A X mee gemaakt! Twee nachten niet kunnen slapen van het lawaai!

Die tijd is niet te beschrijven, maar is wel in de Lithéé-rare’werkelijkheid van de Hallucinariteit te plaatsen. Wie is van Hout, was ook in het dagelijkse leven geïncorporeerd! De Bach One en Two, was ook een resultaat vsn een Hallocinerend N-onvermogen! Ik zie en hoo nog de beelden toen het gerucht ging dat Frank Zappa bij Athenaeum rond liep! Zoemende Camera-bijen avant la Lettre! Die tijd is voorbij! Fysiek nog niet uitgestorven, maar bijna wel aan drank drugs en ’s Hèks ondergegaan. Zwart kan niet ‘Galliger’zijn dan het Café t.o die Boekhandel!

Jan Meng-t zich als Sprookjes-verteller onder de toekomstige lezertjes. En Johan Polak heeft zoals ie zelf zegt: “Nooit bestaan!” En Ko riep al tijden : “Johan hou je bij je Leest!” De jaren – zestig – zeventig : “Ik ben er bij geweest!” Getekend Joshua Hoogveld !

Share
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>