A C T U A L I T Y – Terug kijken is nooit goed, vooruit dan maar

Those were the days my friend before they never went Lyrics bij Sir Paul Mc Cartney

Deze zomer is het dus vijftig jaar geleden dat The Beatles Nederland aan deden. Ze kwamen naar Hillegom –Treslong voor T V –opnames bij de Vara.Gepresenteerd door een hele jonge T V –presentator Berend Boudewijn.. Aangezien ik tegenover Treslong woonde, zag ik vaak de opnames van Circus Piste van de K R O. En iedereen trad daar op in Treslong. Maar naar de V A R A en Dorus Manders mochten wij niet kijken van onze ouders, dat was te ordinair. Nu het écht 50 jaar terugkijken is, in de tijd vanaf 1 9 6 4, kan ik maar één ding zeggen: “Het was een verschrikkelijke Burgelijke Cuttholieke tijd. Niets mocht, en er was niets. Ja, armoede was er. Geestelijke armoede. Tot dat wij allemaal in plaats van een kruisteken,op z’n minst onze middelvinger op staken.

The Beatles hebben ons bevrijd, niet Elvis maar The Beatles. Omdat zij niet allen muzikaal maar ook intellectueel, cultureel ons bevrijdde. En als je daar nu op terugkijkt, denk je wel eens: Jezus, was dat nou zo’n cultuurshock? Voor die tijd, wel. Pantha Rei: “Alles in beweging!”. De Panthij Rijen waren niet langer gesloten. De sloten ging van, en de Kerksloten. Inderdaad , de kerken sloten. Wij geloofden het wel, iedereen viel van zijn geloof. En de geloofwaardigheids-bekleders vielen Clericaal door de mand. De Nomenclatura viel van zijn stoel, de Heilige Stoel. De kruisteken aan de wand van de Verbeelde storm, werd met een stormram van zijn stand beeld getrokken.

Wie is van Hout en wie is nog G * D.. De Softenon had zijn intrede gedaan en werd zo te zien niet omarmd, wat ook voor De P I L gold. En Goldfinger kwam in de Bioscoop. We keken in de Pornorama-drama naar Het Medicijnkastje van Simon Vinkenoog. En Ik Jan Cremer kwam bij ons niet het huis in. Dus was ik verdwenen. Als je de pil aanschafte was je een hoer. Condooms? Forget it. Sex forget it. Alleen als je Acteur was mocht je een condoom aanschaffen. Als je voor Lul moest spelen. Naar het strand mochten wij niet . Wat, ja want dan was de kans groot , dat je kinderen kon maken. Dan gooi je toch het kind met het wassende water in… Oh, nee. En alles stond in het Kruis-teken aan de wand.. En zo kan ik uren doorgaan. De Rijkdom van nu, en de Vrijheid hebben wij van nu, aan toen te danken.Toen wij allen dachten, nmaar het niet durfde te zeggen: “F * C K Y O U !” Oh ja, er was nog Mrg. Bekkers, niet te verwarren met de Geestelijke Beggars.. En ik kan mij nog goed herinneren dat ik toen in mij zelf riep: over vijftig jaar besta ik niet meer 2 0 1 4. Dat was een abstracht begrip. Vijftig was voor die tijd en gevoel van over honderd jaar. En nu : “Hoe bestaat het?” Ik kan het na-vertellen.. Toch es even de Psych bellen..

Share
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op A C T U A L I T Y – Terug kijken is nooit goed, vooruit dan maar

 1. Joost Lips zegt:

  Met plezier gelezen.
  Ben in Bennebroek geboren.

 2. Joshua zegt:

  Oh, Bennebroek- Stichting Vogelenzang..Gelaarsde Kat En die speeltuin-annex klein keukenhof.. De Hartenkamp . bennebroek chique plaats voor iemand die uit Hillegom kwam. Over de Brug Zuid – Holland uit Streep bij Stichting Vogelenzang. Wat nu geheel anders heet . D e N Z H -bus.. Oh jee , weet nog zoveel vividley.. Groet á Vous en was jij niet onlangs jarig? Ik was te laat en nu al weer voorbij.. Hoop dat het goed gaat.. U sprak met Jee Oh Ha Ha Joshua

 3. Joost Lips zegt:

  Haha, ja onlangs jarig ja. De NZH-bus met contant geld te betalen waarna er een bonnetje uit een apparaatje werd gedraaid. De Gelaarsde Kat was de Oude Geleerde Man en nu is de naam iets met Zen geloof ik. Ging uit in Hillegom: Krebol, Downstairs, de Kleine Beurs en in de nacht nog PVV bij Lisse. Hartelijke groet Joshua.

 4. Joshua zegt:

  Ja ha : De N Z H -erlebnis!! Inderdaad die conducteur die dan door de mensen massa in de bus liep, met dat apparaat. Oh ja de Geleerde man. En het is al jaren iets met Z E N . Alle namen over Ghillenghom, zeggen mij niets. na mijn tijd. Ik ben er in 1 9 6 4 weg gegaan !! En niet te vergeten : “Het Bloemen-corso!” Verplich tnummer. Narcissenbloemn-slingers reigen. En op de auto van de toerist hangen. Mag ecologisch niet meer. En verder vind ik Ghillenghom verschrikkelijk. En nog steeds heb ik nachtmerries van die tijd. Leuk voor alle informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>