A C T U A L I T Y – Weer een Legende gestorven..Who’s Next??

De Zestiger jaren, de zestiger jaren, toen zongen wij niet in een Musical maar in de Schijngheilige Kerk…en waren wij niet van dat Kassie weg te slaan…..

Vroeger in mijn jeugd was voetbal geen Poespas maar Puskas. En E U S E B I O. We hadden toen nog geen Kleurentelevisie. Alleen maar Tunnelvisie van berkrompenheid. Maar ook op het Zwartbeeld van het verleden stond Eusebio er gekleurd op.Finales der Finales. Benfica versus Real Madrid. Weken lang riepen wij Eusebio. Terwijl het aanstormend Talent in de Meer-voudige vorm nog in de luiers lag, bij wijze van spreken.

Het beroemde kleine kassie van Tante Hannie en Dappere Dododelijker kon je de jaren vijftig-begin zestig niet omschrijven. Het beddesprei, de asbak van Ome Cor, die sigaren-rokend nooit de Afdaling van die dag van ….en zijn horloge in het ravijn zag. Nederland zat toen sowieso in een diep-dal van treurigheid. De Cuttholieken en de Prood-testicelestandten hadden het voor het zeggen. En de gelovigen deden er onder druk van Rome Het Verzwijgen toe. Het Kruis-téken van de sexuelemoraalonthouding van commentaar, werd op de Spreekstoel van het grote ver-Zwíjgen verkwanseld. Je moest een vinger opsteken, waar wij later in de begin-jaren zestig de Middelvinger tegen dat geloof gingen gebruiken. En je ging naar de Past hoor, kapelaan of priester die er op stond dat jij op zijn kruis ging zitten. Want ja, als je je hele leven aan een Kruis moet wijden en bidden, wil je wel eens een écht kruis voelen. Vandaar dat ik pas later het woord ‘M Í S,’ en Misdienare pastoor beter begreep. En dat mensen nu vol ongeloof zijn, als ze horen dat wij niet met Protestante-vriendjes mochten om gaan. Of naar het strand, want dan kon je kindertjes maken.. Dus de enige uitweg en vlucht naar voren , was de Puskas of E U S E B I O – voorzet, en afmaker.

De Vlucht naar voren uit die Verschrikkelijke Jaren, was, laten we er geen gras over groeien . Dat kleine kassie van Tante Hannie, en later Mies Bouman.. De roerige jaren zestig kwamen er aan. En in de Meer stond het water tot aan de Voetballipen van ene Johan.. en het woord Kruis kon je door-kruissen voor het woord Cruijff.. De rest is gescheidenis.. Net zoals Eusebio nu ‘geschiedenis is. Who’s Next ? Mohammed Ali , Cassius Clay…of Don Everly? En straks de ondergetekende? Maar ik hoop toch weld at ik nog eerst The Last 1 0 0 Days of J F K mag uitlezen. Want ik weet nog exact waar ik was , toen.

Share
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>